Tijdloos design:

Een OSB vloer is helemaal thuis in een Scandinavisch interieur.

Scandinavisch design is een blijvertje

Al vele jaren is Scandinavisch design ongekend populair. Onze noorderburen hebben vele prachtige tijdloze designs voortgebracht. Scandinavisch design is een stijl waarin veel dingen samenkomen die vandaag de dag populair zijn. Natuurlijke materialen, lekker licht, zachte kleuren, eenvoudige lijnen, helder, opgeruimd. Geen overbodige poespas. Een huis dat altijd fris en licht is, hoe koud of donker het buiten ook is. Een huis waarin je je geborgen voelt en dat gevoel voor esthetiek uitstraalt. Niets vraagt teveel aandacht, tegelijk krijgt alles de aandacht die het nodig heeft; alles is in balans. Een Scandinavisch interieur heeft veel overeenkomsten met de basic – of minimalistische – woonstijl aan de ene kant, maar ook met de landelijke en de natuurlijke woonstijl. En zelfs de romantische woonstijl komt er soms dicht in de buurt. Speciaal voor de Scandinavische woonstijl heeft OSBvloeren.nl een aantal prachtig bijpassende kleuren in de collectie.

Kenmerken van Scandinavisch

Belangrijk in Scandinavische interieurs is zoveel mogelijk licht. Dat doe je met ramen – waar je niet altijd evenveel invloed op hebt – maar om dat te versterken is de basis eigenlijk altijd voornamelijk wit. Voor zoveel mogelijk licht is ook het gebruik van witte gordijnen fijn. Meubels en objecten zijn simpel van lijn en hebben geen overbodige details. Veelal zijn de kleuren gedimd en hebben objecten niet meer dan één kleur, in combinatie met wit of licht hout. Dat laatste is ook een zeer kenmerkende eigenschap van Scandinavisch design: het gebruik van veel licht hout. Kamerbreed tapijt of zeil zul je er nauwelijks aantreffen; vloeren zijn meestal van dat zelfde lichte hout, met voor de warmte en gezelligheid wel hier en daar een lekker kleed. Omdat alles rust en opgeruimdheid uitstraalt, zijn details gauw teveel. Desondanks is er ruimte voor zorgvuldig uitgekozen accenten, die worden aangebracht met een opvallend object, een passend kunstwerk, een enkele mooie plant en wat zachte kleurdetails. 

Kleuren

Zoals gezegd houden ze in Scandinavië van veel wit, licht hout en zachte kleuren. Het palet is heel gedempt, pastel. Maar vaak ook wat vergrijsd. Als basis zien we vaak lichte grijstinten, wit en off-white; kleuren van naturel katoen, linnen en wol. Daarnaast worden er ook patronen gebruikt, die vaak strak, grafisch en eenvoudig van kleur zijn (vaak een of twee kleuren of zwart-wit). Kleuren die veel gebruikt worden zijn naast wit lichtgrijs, aardtinten, zacht mintgroen, zachtroze, zachte blauwtinten, maar ook zwarte accenten, een donker houten meubel of een stevig donkergrijs detail.

Materialen

In Scandinavië hecht men grote waarde aan de natuur. Dat zie je terug in de interieurs en het ontwerp van meubels, waarin overwegend natuurlijke materialen gebruikt worden. Natuurlijke stoffen als katoen en linnen, schapen- of rendiervachten, leer, hout, riet, touw, metaal. Niet zelden is niet enkel de vloer van licht hout, maar worden ook wanden of plafonds volledig uitgevoerd in licht hout. En natuurlijk mag ook een stoere houtkachel niet ontbreken.

Kleuren OSB vloer die passen in een scandinavisch interieur

Blond

Riet

Klei

Zand

Kalk

Kies de vloer die bij jou past

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat de site en de shop zo goed mogelijk werken.