Over duurzaamheid:

OSB vloeren, een duurzame keuze

Duurzaamheid duurt het langst

Duurzaamheid is hét grote thema voor de komende jaren. Net als in iedere bedrijfstak en ieder aspect van ons leven, wordt ook in de (woning)bouw en -inrichting de focus steeds meer gericht op duurzame, circulaire materialen. Wet- en regelgeving wordt in hoog tempo aangepast om beter te gaan voldoen aan duurzaamheidseisen. Woningen en gebouwen moeten minder energie gaan verbruiken en er is een groeiende vraag naar duurzame bouwmaterialen.

In dit artikel richten we ons op het gebied waar wij ons mee bezig houden; de duurzaamheid van OSB vloeren. Over vloeren valt veel te vertellen. Wij mensen vloeren wat af. Al eeuwen maken wij vloeren in allerlei soorten en maten en van allerlei materialen. Van hele natuurlijke materialen en ook van synthetische materialen. Maar wat is nu echt duurzaam? En hoe zit het nu precies met de duurzaamheid van OSB vloeren? 

Natuurlijk is duurzaam. Of...?

Duurzaamheid zegt eigenlijk twee dingen. Ten eerste: Gaat een vloer lang mee? Ten tweede: hoe duurzaam – oftewel milieuvriendelijk – is het materiaal en natuurlijk ook het productie- en verwerkingsproces van een vloer? Een vloer van natuursteen bijvoorbeeld, zou je heel duurzaam kunnen noemen, want een vloer van natuursteen gaat eeuwen mee. Maar aan de andere kant wordt er wel een berg afgegraven om zo’n vloer te kunnen maken. Dat betekent onherstelbare schade aan het milieu; die berg komt nooit meer terug. Om nog maar te zwijgen van al het zware materieel en zwaar transport dat hierbij wordt ingezet.

Kijken we naar kunststof vloeren, waaronder tapijten, laminaten en pvc, dan zien we dat deze gemaakt worden uit (onder andere) aardolie. En over aardolie kunnen we natuurlijk kort zijn; ook dat is geen hernieuwbare bron. Na gebruik leveren deze vloeren niet-recyclebaar en biologisch niet afbreekbaar materiaal op dat alleen nog maar verbrand kan worden.

En dan komen de vloeren van hernieuwbare, natuurlijke materialen. Natuurlijk kent iedereen de houten plankenvloeren. Maar er zijn ook vloeren van kurk, bamboe, en linoleum. Over het algemeen zijn dit wat duurzaamheid betreft al de betere keuzes. Er zullen weer nieuwe bomen groeien en hetzelfde geldt voor bamboe, vlas en lijnzaad.

Hoe duurzaam is hout?

Kijken we nu naar hout, dan kan je je afvragen hoe duurzaam het gebruik van hout nu eigenlijk is. Want bomen kappen lijkt ook niet echt een duurzame bezigheid. Bomen zijn immers de longen van onze aarde. Ze nemen CO2 uit de lucht op en maken daar zuurstof van, toch?

Daarin is wel enige nuance aan te brengen. Bomen maken behalve zuurstof namenlijk nog iets anders; hout. En in dat hout wordt de opgenomen CO2 duurzaam opgeslagen. Door van hout producten te maken die lang in gebruik blijven, blijft de CO2 in het hout opgeslagen en komt deze dus niet vrij in de atmosfeer.

Het mooie van hout is bovendien dat als een product of gebouw niet langer gebruikt wordt, het hout meestal gebruikt kan worden om er iets nieuws van te maken, of er kan een nieuw materiaal van gemaakt worden, zoals spaanplaat, MDF, karton of papier.

Fanatiek bouwen met (en vooral stoken op) hout, zonder ooit ook maar een boom terug te planten, heeft in het verleden voor verwoestende ontbossing gezorgd. Dat kon gebeuren omdat men dacht dat er toch wel genoeg was.

De grote boosdoeners voor ontbossing in onze tijd zijn vooral onverantwoordelijke landbouw en veeteelt en rare uitvindingen als biomassacentrales. In deze centrales wordt op grote schaal hout verbrand om zogenaamd groene elektriciteit te produceren. En daar kan een bos moeilijk tegenop groeien.

Gelukkig weten we inmiddels dat als je bomen gebruikt, je er ook voor moet zorgen dat er weer nieuwe groeien. Zo houd je de kringloop in stand en kan je eindeloos blijven bouwen met een prachtig materiaal dat  eeuwen meegaat en vele toepassingen kent.

In goed beheerde bossen groeit zoveel hout, dat we er met gemak al onze huizen van zouden kunnen bouwen. Zolang we er voor blijven zorgen dat er meer hout groeit dan wij gebruiken, is hout een van de meest duurzame materialen die er zijn.

Voor houten vloeren – en dus ook voor OSB vloeren – geldt in het algemeen dan ook dat dit een duurzame keuze is. Helaas zijn er ook nog steeds wel vloeren verkrijgbaar van houtsoorten die niet zo makkelijk teruggroeien, of afkomstig zijn uit minder goed beheerde bossen, maar dit wordt gelukkig steeds minder.

Maar duurzaamheid omvat meer...

Bij de productie van klassieke, massieve plankenvloeren is er relatief veel zaagverlies, dat als ‘afval’ beschouwd wordt. Planken worden, zoals je weet, uit bomen gezaagd en voor onze vloeren willen we graag rechte planken, zonder beschadigingen, noesten en slechte stukken. Bovendien zijn planken recht en boomstammen rond, dus je begrijpt dat er veel materiaal onbruikbaar is.

Bij de productie van OSB daarentegen, wordt nagenoeg honderd procent van de gevelde bomen gebruikt. Al het hout, dus ook het zogenaamde afvalhout dat normaal gesproken bij het zagen van planken en balken ‘overblijft’, wordt versnipperd en geheel verwerkt in de OSB platen. De bomen die voor de productie van het OSB gekapt worden zijn bomen die selectief gekapt worden om ervoor te zorgen dat het bos zich beter kan ontwikkelen. Men noemt dit dunnen. Er ontstaat zo meer ruimte en licht in het bos, waardoor de bomen die achter blijven sneller groeien en groter worden.

En dan is er natuurlijk nog de kwestie van de productie zelf. Daarbij is energie nodig en wordt er dus CO2 uitgestoten. De energie die nodig is voor de productie van onze OSB platen wordt grotendeels duurzaam opgewekt door de producent. Dat betekent dus een zeer lage CO2 uitstoot.

Tel dat op bij het feit dat de bomen die nodig zijn voor de verwerking geheel afkomstig zijn uit eigen productiebossen, waarin altijd meer hout groeit dan er gebruikt wordt . Met andere woorden: Er wordt door de groeiende bomen veel CO2 opgeslagen en bijna honderd procent daarvan (99,5%) blijft opgeslagen bij de productie en daarna, zolang de vloer gebruikt wordt.

Duurzaamheid van OSB vloeren

Het OSB dat wij gebruiken is een hoogwaardig, FSC en PEFC gecertificeerd en formaldehydevrij OSB. Dat betekent dat er in de houtlijm die gebruikt wordt bij het persen van de platen geen formaldehyde zit. Een mooi, natuurlijk materiaal dus. Om dit natuurlijke karakter te behouden, behandelen wij onze OSB vloeren met een vloerolie op basis van natuurlijke wassen en oliën. Hierdoor zijn de vloeren optimaal beschermd tegen vocht en vuil en gaan ze nog langer mee. Zo heb je jarenlang plezier van een stoere, natuurlijke vloer die zich uitstekend thuisvoelt in het wonen van nu.

Op de pagina over woonstijlen kan je zien hoe OSB vloeren een eigenwijs accent kunnen geven aan verschillende interieurs. Duurzaamheid begint van binnen.

Veel gestelde vragen

OSB vloeren zijn gemaakt van hout. Over de vraag of het gebruik van hout duurzaam is bestaat veel discussie, maar wat ons betreft is het antwoord niet zo ingewikkeld: Als je hout gebruikt zonder ervoor te zorgen dat er weer hout teruggroeit, is het niet duurzaam. Zorg je daar wel voor, dan is hout waarschijnlijk het meest duurzame materiaal dat er bestaat.

Wij maken onze OSB vloeren van gecertificeerd OSB (FSC & PEFC gecertificeerd) dat gemaakt wordt van zogenaamd dunningshout. Dunningshout wil zeggen kleine boompjes uit goed beheerde bossen die selectief gekapt worden om meer ruimte te geven aan andere bomen en zo het bos beter te kunnen laten groeien. Ook wordt er restmateriaal toegevoegd uit de houtindustrie. Dat zijn stukken hout die overblijven na het zagen van balken en planken. OSB is dus een heel mooi materiaal waarin nagenoeg honderd procent van de gekapte bomen gebruikt wordt.

Daarnaast betekent duurzaam natuurlijk ook dat iets lang meegaat. OSB vloeren staan wat dat betreft, net als andere houten vloeren, garant voor jarenlang plezier van een mooie, leefbare houten vloer. Wel is het natuurlijk afhankelijk van het gebruik hoelang de vloer mooi blijft. Iemand die zuinig is op zijn vloer en altijd op sokken loopt zal dus zijn vloer langer onaangetast houden dan iemand die er meestal met schoenen op loopt. Zo zijn ook zaken als veel zand of ander vuil op de vloer, spelende kinderen, honden, veel vocht, of gewoon heel intensief gebruik allemaal factoren die meespelen. Maar deze dingen hebben vooral invloed op het uiterlijk; het hout op zichzelf gaat een leven lang mee, of zelfs nog langer…

Net als iedere andere houten vloer, hebben ook OSB vloeren nu en dan wat liefde nodig. Je zult na verloop van tijd zien dat de vloer wat gebruikssporen zal gaan vertonen, het eerst te zien op de drukke looproutes in de ruimte en op plekken waar veel met meubelen (stoelen) geschoven wordt. Wanneer dit precies gebeurt en hoe erg is natuurlijk helemaal afhankelijk van hoe je zelf met de vloer omgaat. Stofzuig je regelmatig en heb je goede vilten onder de meubelen die je regelmatig verschuift, dan blijft je vloer langer mooi.

Ook helpt het om de vloer nu en dan te dweilen met onze voedende onderhoudszeep. Daarnaast adviseren we om de vloer één à twee keer per jaar te behandelen met onderhoudsolie. Bij een houten vloer is het bovendien aan te raden om de luchtvochtigheid in je huis of kantoor altijd op het juiste peil te houden, rond de 65% is ideaal, je vloer droogt daardoor niet uit en blijft langer mooi.

Maar niets moet: Het is helemaal afhankelijk van wat je zelf wilt. Als je het niet erg vindt dat de vloer ‘leeft’ en eerder slijt, dan hoef je er nooit iets aan te doen (tenminste niet zolang jij vind dat ie er nog goed uitziet). Hou je er wel van dat je vloer er altijd als nieuw uit blijft zien, dan zul je wat vaker aan de bak moeten. 🙂

Onze OSB vloeren zijn van zichzelf al vochtbestendig en de olie waarmee wij de vloeren behandelen zorgt ervoor dat je vloer nog beter tegen vocht en vuil beschermd is, maar dat betekent niet dat OSB vloeren geschikt zijn voor in natte ruimtes. Mors je wat water, of ander vocht dan is er niets aan de hand, maar leg de vloer niet in je badkamer of op je terras, want dat gaat niet goed. In je keuken kan de vloer prima liggen. Normaal gesproken wordt de vloer daar niet voortdurend kletsnat en wanneer je iets morst maak je dat weer droog, dat kan de vloer prima hebben.

Net als bij andere houten vloeren dus. Hout vindt het niet fijn om altijd nat te zijn. het zwelt dan en/of er komen vlekken in. Let er bijvoorbeeld ook op dat wanneer je een plant in een pot op de grond zet, dat deze niet aan de onderkant lekt. Is dat namelijk wel het geval, dan zul je na verloop van tijd zien dat er op de plek waar de pot staat een kring op de vloer ontstaat. En dat wil je natuurlijk niet. 

In principe leveren wij alleen de vloer en bijbehorende materialen en onderhoudsmiddelen. Het leggen moet je zelf doen of door iemand laten doen. Op speciaal verzoek of voor grote projecten hebben wij echter wel mogelijkheden om de vloeren te leggen, neem daarvoor contact met ons op.

Op speciale bestelling is het mogelijk om andere formaten te maken dan we standaard leveren. Hou dan wel rekening met meerkosten, omdat we onze machines anders moeten instellen, afhankelijk van het gevraagde formaat meer zaagafval krijgen en het oliën van de vloerdelen meer tijd gaat kosten.

Maar dat gezegd hebbende is in principe alles mogelijk, tot een maximaal formaat van 120 x 240cm. Daarnaast behoren ook meerhoekige vloerdelen tot de mogelijkheden, of zelfs speciale figuren zoals logo’s of andere elementen.

Op speciaal verzoek kunnen wij andere kleuren mengen. Ook dit brengt meerkosten met zich mee omdat we dan kleurproeven moeten doen. Daarnaast kunnen we bestaande kleuren intensiveren. De vloerdelen krijgen in dat proces een extra behandeling, waardoor de kleur meer dekkend wordt. De structuur van het OSB is dan nog wel zichtbaar, maar de verschillende tinten in het hout worden meer bedekt. Neem contact op over de mogelijkheden.

Ja, OSB vloeren kunnen uitstekend toegepast worden op vloerverwarming. Omdat hout van nature een goed isolator is, zal het wat langer duren voordat je vloer opwarmt, maar daar staat tegenover dat deze de warmte ook langer vasthoudt. Omdat een houten vloer van zichzelf al niet erg koud is, heeft de vloer niet heel erg veel warmte nodig om aangenaam verwarmd te zijn.

Houdt er wel rekening mee dat een houten vloer goed kan worden toegepast op een vloerverwarming op warm water, maar dat vloerverwarming op basis van elektrisch verwarmde matten geen wenselijke combinatie is.

Het korte antwoord is ‘nee’. Een OSB vloer is wel vochtbestendig, maar net als andere houten vloeren niet bestand tegen grote hoeveelheden vocht.

Maar… heb je toevallig een badkamer met een ‘nat’ en een droog gedeelte, dan zijn er best mogelijkheden. Je moet dan wel zeker weten dat de vloer niet (blijvend) nat wordt, dat er een goede ventilatie is en dat wanneer de vloer wel nat wordt (door spetters, of natte voeten), deze meteen weer droog gemaakt wordt.

Wanneer je een tuinkamer hebt die als je ‘m niet gebruikt volledig kan worden afgesloten, zodat de vloer niet nat kan worden, kan dit best. Heb je echter een open tuinkamer, je weet wel, zo’n afdak achterin je tuin, dan kan het natuurlijk inregenen en dat vinden houten vloeren niet zo fijn.

Hou er bovendien rekening mee dat er in een tuinkamer meer zand en vuil op de vloer zal komen, waardoor je wellicht wat drukker bent met onderhoud.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat de site en de shop zo goed mogelijk werken.