Over duurzaamheid:

OSB vloeren, een duurzame keuze

Duurzaamheid duurt het langst

Duurzaamheid is hét grote thema voor de komende jaren. Net als in iedere bedrijfstak en ieder aspect van ons leven, wordt ook in de (woning)bouw en -inrichting de focus steeds meer gericht op duurzame, circulaire materialen. Wet- en regelgeving wordt in hoog tempo aangepast om beter te gaan voldoen aan duurzaamheidseisen. Woningen en gebouwen moeten minder energie gaan verbruiken en er is een groeiende vraag naar duurzame bouwmaterialen.

In dit artikel richten we ons op het gebied waar wij ons mee bezig houden; de duurzaamheid van OSB vloeren. Over vloeren valt veel te vertellen. Wij mensen vloeren wat af. Al eeuwen maken wij vloeren in allerlei soorten en maten en van allerlei materialen. Van hele natuurlijke materialen en ook van synthetische materialen. Maar wat is nu echt duurzaam? En hoe zit het nu precies met de duurzaamheid van OSB vloeren? 

Natuurlijk is duurzaam. Of...?

Duurzaamheid zegt eigenlijk twee dingen. Ten eerste: Gaat een vloer lang mee? Ten tweede: hoe duurzaam – oftewel milieuvriendelijk – is het materiaal en natuurlijk ook het productie- en verwerkingsproces van een vloer? Een vloer van natuursteen bijvoorbeeld, zou je heel duurzaam kunnen noemen, want een vloer van natuursteen gaat eeuwen mee. Maar aan de andere kant wordt er wel een berg afgegraven om zo’n vloer te kunnen maken. Dat betekent onherstelbare schade aan het milieu; die berg komt nooit meer terug. Om nog maar te zwijgen van al het zware materieel en zwaar transport dat hierbij wordt ingezet.

Kijken we naar kunststof vloeren, waaronder tapijten, laminaten en pvc, dan zien we dat deze gemaakt worden uit (onder andere) aardolie. En over aardolie kunnen we natuurlijk kort zijn; ook dat is geen hernieuwbare bron. Na gebruik leveren deze vloeren niet-recyclebaar en biologisch niet afbreekbaar materiaal op dat alleen nog maar verbrand kan worden.

En dan komen de vloeren van hernieuwbare, natuurlijke materialen. Natuurlijk kent iedereen de houten plankenvloeren. Maar er zijn ook vloeren van kurk, bamboe, en linoleum. Over het algemeen zijn dit wat duurzaamheid betreft al de betere keuzes. Er zullen weer nieuwe bomen groeien en hetzelfde geldt voor bamboe, vlas en lijnzaad.

Hoe duurzaam is hout?

Kijken we nu naar hout, dan kan je je afvragen hoe duurzaam het gebruik van hout nu eigenlijk is. Want bomen kappen lijkt ook niet echt een duurzame bezigheid. Bomen zijn immers de longen van onze aarde. Ze nemen CO2 uit de lucht op en maken daar zuurstof van, toch?

Daarin is wel enige nuance aan te brengen. Bomen maken behalve zuurstof namenlijk nog iets anders; hout. En in dat hout wordt de opgenomen CO2 duurzaam opgeslagen. Door van hout producten te maken die lang in gebruik blijven, blijft de CO2 in het hout opgeslagen en komt deze dus niet vrij in de atmosfeer.

Het mooie van hout is bovendien dat als een product of gebouw niet langer gebruikt wordt, het hout meestal gebruikt kan worden om er iets nieuws van te maken, of er kan een nieuw materiaal van gemaakt worden, zoals spaanplaat, MDF, karton of papier.

Fanatiek bouwen met (en vooral stoken op) hout, zonder ooit ook maar een boom terug te planten, heeft in het verleden voor verwoestende ontbossing gezorgd. Dat kon gebeuren omdat men dacht dat er toch wel genoeg was.

De grote boosdoeners voor ontbossing in onze tijd zijn vooral onverantwoordelijke landbouw en veeteelt en rare uitvindingen als biomassacentrales. In deze centrales wordt op grote schaal hout verbrand om zogenaamd groene elektriciteit te produceren. En daar kan een bos moeilijk tegenop groeien.

Gelukkig weten we inmiddels dat als je bomen gebruikt, je er ook voor moet zorgen dat er weer nieuwe groeien. Zo houd je de kringloop in stand en kan je eindeloos blijven bouwen met een prachtig materiaal dat  eeuwen meegaat en vele toepassingen kent.

In goed beheerde bossen groeit zoveel hout, dat we er met gemak al onze huizen van zouden kunnen bouwen. Zolang we er voor blijven zorgen dat er meer hout groeit dan wij gebruiken, is hout een van de meest duurzame materialen die er zijn.

Voor houten vloeren – en dus ook voor OSB vloeren – geldt in het algemeen dan ook dat dit een duurzame keuze is. Helaas zijn er ook nog steeds wel vloeren verkrijgbaar van houtsoorten die niet zo makkelijk teruggroeien, of afkomstig zijn uit minder goed beheerde bossen, maar dit wordt gelukkig steeds minder.

Maar duurzaamheid omvat meer...

Bij de productie van klassieke, massieve plankenvloeren is er relatief veel zaagverlies, dat als ‘afval’ beschouwd wordt. Planken worden, zoals je weet, uit bomen gezaagd en voor onze vloeren willen we graag rechte planken, zonder beschadigingen, noesten en slechte stukken. Bovendien zijn planken recht en boomstammen rond, dus je begrijpt dat er veel materiaal onbruikbaar is.

Bij de productie van OSB daarentegen, wordt nagenoeg honderd procent van de gevelde bomen gebruikt. Al het hout, dus ook het zogenaamde afvalhout dat normaal gesproken bij het zagen van planken en balken ‘overblijft’, wordt versnipperd en geheel verwerkt in de OSB platen. De bomen die voor de productie van het OSB gekapt worden zijn bomen die selectief gekapt worden om ervoor te zorgen dat het bos zich beter kan ontwikkelen. Men noemt dit dunnen. Er ontstaat zo meer ruimte en licht in het bos, waardoor de bomen die achter blijven sneller groeien en groter worden.

En dan is er natuurlijk nog de kwestie van de productie zelf. Daarbij is energie nodig en wordt er dus CO2 uitgestoten. De energie die nodig is voor de productie van onze OSB platen wordt grotendeels duurzaam opgewekt door de producent. Dat betekent dus een zeer lage CO2 uitstoot.

Tel dat op bij het feit dat de bomen die nodig zijn voor de verwerking geheel afkomstig zijn uit eigen productiebossen, waarin altijd meer hout groeit dan er gebruikt wordt . Met andere woorden: Er wordt door de groeiende bomen veel CO2 opgeslagen en bijna honderd procent daarvan (99,5%) blijft opgeslagen bij de productie en daarna, zolang de vloer gebruikt wordt.

Duurzaamheid van OSB vloeren

Het OSB dat wij gebruiken is een hoogwaardig, FSC en PEFC gecertificeerd en formaldehydevrij OSB. Dat betekent dat er in de houtlijm die gebruikt wordt bij het persen van de platen geen formaldehyde zit. Een mooi, natuurlijk materiaal dus. Om dit natuurlijke karakter te behouden, behandelen wij onze OSB vloeren met een vloerolie op basis van natuurlijke wassen en oliën. Hierdoor zijn de vloeren optimaal beschermd tegen vocht en vuil en gaan ze nog langer mee. Zo heb je jarenlang plezier van een stoere, natuurlijke vloer die zich uitstekend thuisvoelt in het wonen van nu.

Op de pagina over woonstijlen kan je zien hoe OSB vloeren een eigenwijs accent kunnen geven aan verschillende interieurs. Duurzaamheid begint van binnen.

Veel gestelde vragen

OSB vloeren zijn gemaakt van houtsnippers. Die zijn afkomstig van selectief gekapte bomen uit goed beheerde bossen. Selectief kappen zorgt ervoor dat het bos zich beter kan ontwikkelen en in zo’n bos groeit dan ook altijd meer hout dan er gebruikt wordt.

De gekapte bomen worden 100% verwerkt, en er wordt resthout toegevoegd dat overblijft bij de productie van balken en planken. Er blijft dus niets onbenut.

Daarnaast betekent duurzaam natuurlijk ook dat iets lang meegaat. OSB vloeren staan wat dat betreft, net als andere houten vloeren, garant voor jarenlang plezier van een mooie, leefbare houten vloer. 

OSB vloeren hebben niet veel nodig. Houd de vloer gewoon schoon met stofzuigen en/of vegen. Wanneer de vloer echt vuil is kan je deze eenvoudig licht dweilen met onze voedende onderhoudszeep en de vloer is weer helemaal fris.

OSB vloeren zijn vochtbestendig, maar – net als andere houten vloeren – niet geschikt voor in natte ruimtes. Mors je wat, dan is er niets aan de hand, maar leg de vloer niet in je badkamer of op je terras, want dat gaat niet goed. In je keuken kan de vloer prima liggen. Normaal gesproken wordt de vloer daar niet kletsnat en wanneer je knoeit maak je dat weer droog, dat kan de vloer prima hebben.

Ja, wij kunnen de vloeren ook leggen, neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Op speciale bestelling is het mogelijk om andere formaten te maken dan we standaard leveren. Hou dan wel rekening met meerkosten, omdat we onze machines anders moeten instellen, afhankelijk van het gevraagde formaat meer zaagafval krijgen en het oliën van de vloerdelen meer tijd gaat kosten.

Maar dat gezegd hebbende is in principe alles mogelijk, tot een maximaal formaat van 120 x 240cm.

Op verzoek kunnen wij andere kleuren mengen. Houd danwel rekening met meerkosten. Neem contact op over de mogelijkheden.

Ja, OSB vloeren kunnen uitstekend toegepast worden op vloerverwarming.

Houd er wel rekening mee dat een houten vloer goed kan worden toegepast op een vloerverwarming op warm water, maar dat vloerverwarming op basis van elektrisch verwarmde matten geen wenselijke combinatie is.

Het korte antwoord is ‘nee’. Een OSB vloer is wel vochtbestendig, maar net als andere houten vloeren niet bestand tegen voortdurende vochtigheid.

Maar… heb je toevallig een badkamer met een ‘nat’ en een droog gedeelte, dan zijn er best mogelijkheden. Je moet dan wel zeker weten dat de vloer niet (blijvend) nat wordt en dat er een goede ventilatie is.

Wanneer je een tuinkamer hebt die als je ‘m niet gebruikt volledig kan worden afgesloten, zodat de vloer niet nat kan worden, kan dit best. Heb je echter een open tuinkamer, je weet wel, zo’n afdak achterin je tuin, dan kan het natuurlijk inregenen en dat vinden houten vloeren niet zo fijn.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat de site en de shop zo goed mogelijk werken.