Zelf doen:

Een OSB vloer leggen

Dit is de kortste uitleg die we konden verzinnen om te laten zien hoe je een OSB vloer kunt leggen. In dit filmpje wordt heel kort maar krachtig getoond hoe het leggen van OSBvloeren in de basis werkt. Supereenvoudig dus!

Voor een meer uitgebreide uitleg kan je verder naar beneden scrollen… 🙂

Aan de slag!

Het leggen van een OSB vloer is niet moeilijker dan het leggen van een ‘gewone’ houten vloer, of laminaat. Het meeste werk heb je aan het inpassen van de ‘rare hoekjes’, langs de randen. Voor de rest wijst het zich eigenlijk vanzelf.

Om je het leggen zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we deze leghandleiding gemaakt. Volg gewoon de stappen die we hier uitleggen en er kan eigenlijk niet zoveel misgaan.

Zorg wel dat je goed gereedschap gebruikt. Met slecht of goedkoop gereedschap gaat het veel minder goed en is het leggen van een OSB vloer – of welke vloer dan ook – een stuk minder leuk.

1. Bepaal het legpatroon

Met de diverse formaten OSB vloerdelen kan je wat leggen betreft vele kanten op. De meest gebruikte patronen zijn bij de vierkanten vloerdelen vooral kruisverband (‘gewoon recht’ dus) en bij de rechthoeken vloerdelen halfsteensverband, maar er zijn vele variaties mogelijk.

De vloerdelen zijn ook onderling te combineren, waardoor je bijvoorbeeld ook aan een wild verband met beide formaten (en/of custom formaten) zou kunnen denken, of aan een patroon met rechthoekige tegels langs de wanden en vierkanten in het middendeel, om maar wat te noemen.

Vergeet niet dat juist bij een speciaal patroon het extra belangrijk is dat je goed uitkomt, meet dus alles goed na en zorg dat je straks de eerste tegel op de juiste plek legt! 

2. Het legplan

Voordat je je vloer bestelt – of in ieder geval voordat je begint met leggen – is het handig om een legplan te maken.  Oftewel: kijk hoe je de vloerdelen in je ruimte wilt leggen, waar wil je zoveel mogelijk hele tegels hebben, waar ga je uitkomen met (te) smalle randjes of gekke hoekjes. Muren zijn vaak niet helemaal recht en het is niet altijd makkelijk om een probleem waar je tegenaan loopt op te lossen als je er tegenaan loopt. Het is dus verstandig om voor je begint te lijmen en te zagen goed te bepalen hoe je uit gaat komen.

Je gaat bij het leggen plekken tegenkomen waar je stukken van OSB vloerdelen moet gaan af- of uitzagen, waarna je stukken vloerdelen kunt overhouden die je niet meer ergens kunt inpassen. Hoeveel dit precies is kunnen we niet zeggen, dat hangt af van het gekozen formaat, je legpatroon en de ruimte zelf.   

Daarnaast kan je natuurlijk wel eens een foutje maken; iets niet helemaal goed opgemeten, of de verkeerde kant gezaagd; kan iedereen gebeuren. Daarvoor is het dus handig om wat extra vloerdelen bij de hand te hebben. Meestal is ongeveer 10% extra vloerdelen bestellen voldoende.

Hou bij je berekeningen ook rekening met een vrije ruimte. Een OSB vloer werkt nauwelijks, maar het is verstandig om rondom de hele vloer een ruimte van ongeveer 5mm aan te houden.

3. Bestel de OSB vloer die bij je past

Voordat je de OSB vloer kunt gaan leggen, is het wel zo handig dat je er eerst een bestelt 😀 Maak een keuze uit de twee formaten die we leveren en bepaal welke kleur het beste in jouw interieur past. Heb je hier wat inspiratie bij nodig, bekijk dan eens de verschillende woonstijlen.

Tegen meerprijs kunnen we ook afwijkende formaten en kleuren leveren. Neem daarvoor contact op, dan kunnen we je alles vertellen over de mogelijkheden.

Let op: Houd bij het bestellen rekening met je zaagverlies, zoals je hebt kunnen zien in je legplan.  Extra tegels nabestellen kan natuurlijk altijd, maar houd er dan wel rekening mee dat je kleine kleurverschillen zou kunnen gaan zien en dat je een week of drie zult moeten wachten voordat je je vloer kunt gaan afmaken.

4. De voorbereiding voor het leggen van een OSB vloer

Wanneer je OSB vloer binnenkomt, is het verstandig deze eerst minimaal 48 uur te laten acclimatiseren in de ruimte waar de vloer ook gelegd wordt. Daarnaast is het belangrijk om het volgende gereedschap bij de hand te hebben voordat je begint je OSB vloer te leggen: Een houten klos of slagblok (een stuk hard hout of kunststof dus), een (zware) hamer, een slagijzer, een (decoupeer)zaag, een meetlint, afstandshouders voor langs de kanten, houtlijm en iets om mee af te tekenen. Voor de moeilijke hoekjes kan het handig zijn om een profielaftaster te gebruiken.

5. Ondergrond en ondervloer

Wat de ondergrond betreft zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken. Ten eerste of de bestaande vloer goed vlak is. Een OSB vloer kan best wat hebben, maar het is het best als er zo weinig mogelijk hoogteverschil in de vloer zit. Het leggen wordt daardoor makkelijker en doordat de vloer volledig vlak ligt krijg je een mooie stabiele vloer.

Wanneer er grote hoogteverschillen in je vloer zitten kan er ongewenste beweging in de OSB vloer gaan zitten. Hierdoor kan de vloer  gaan kraken en kan de levensduur van de vloer nadelig worden beinvloed. Heb je grote hoogteverschillen in je vloer, zorg er dan eerst voor dat de vloer wordt uitgevlakt. Kleine hoogteverschillen zijn geen probleem, die worden opgevangen door je ondervloer.

De stelregel die we hierbij hanteren is deze: wanneer de afwijking per m² groter is dan 4mm, moet de vloer eerst worden uitgevlakt. Je meet dit door een lange waterpas – of een lange rechte balk van 1 meter met waterpas – op de vloer te leggen en te kijken of deze waterpas is. Wanneer je plekken tegenkomt waar hoogteverschil in zit, meet je op het punt waar de afwijking het grootst is van de vloer tot de onderkant van de waterpas.

In de praktijk zien we echter dat dit niet meer is dan een stelregel en dat het toch vaak een kwestie is van per geval bekijken. Bijvoorbeeld in situaties waarin de vloer iets schuin afloopt, dus niet waterpas is, maar wel recht. In dat geval kan er zonder problemen een vloer overheen gelegd worden. 

Ten tweede is het belangrijk te weten dat wanneer je de OSB vloer op de begane grond legt, het belangrijk is om zeker te weten dat de bestaande vloer droog is en er geen sprake is van (mogelijk) optrekkend vocht. Dit geldt over het algemeen in oudere woningen met een betonvloer of een houten vloer met kruipruimte. In deze gevallen moet je voordat je de ondervloer legt, eerst een dampdicht folie aanbrengen. Daarop leg je dan eerst de ondervloer en vervolgens de OSB vloerdelen.

OSB vloeren op vloerverwarming

Een OSB vloer kan prima gelegd worden over een vloer met vloerverwarming. Er zijn hiervoor twee methodes. De eerste is zwevend, (dit is de methode die in deze handleiding wordt uitgelegd) en de tweede is verlijmd op de ondergrond. Het verlijmen van een vloer wordt over het algemeen uitbesteed aan een parketteur, omdat het wat meer vakkundigheid vereist dan het zwevend leggen van een vloer.

Bij het zwevend leggen van een houten vloer op een vloer met vloerverwarming, kan je wel wat minder warmterendement krijgen. Dat betekent niet dat het niet warm genoeg wordt, maar het kan wat langer duren voordat je vloer is opgewarmd.

De ondervloer

Omdat wij waarde hechten aan het natuurlijke karakter van OSB vloeren, gebruiken wij graag vlas ondervloeren. Vlas is een natuurlijk materiaal dat hele mooie eigenschappen heeft. Hierdoor sluit het perfect aan op onze OSB vloeren. Vlas is van nature goed warmteisolerend en heeft ‘zelfreparerende vezels’, het is dus erg slijtvast. De vlas ondervloer egaliseert kleine verschillen in de ondervloer, tot ongeveer 3mm en daarnaast reduceert het contactgeluid tot -10dB.

6. De OSB vloer leggen

Hèhè, we beginnen met leggen… Als de eerste tegel op de juiste plek ligt, leg je de eerste rij vloerdelen daaraan vast. Dit gaat als volgt:

Breng een dun streepje lijm aan in de groef van de tegel waaraan je de volgende wilt leggen. Neem een MDF stripje en tik dat in de groef (Doe dit vlug, want de lijm droogt snel). Vervolgens breng je een streepje lijm aan in een groef van de volgende tegel en deze druk je op het MDF stripje. Druk de nieuwe tegel over het stripje strak tegen de liggende tegel aan, tot er geen naad meer te zien is (Tik zonodig de tegel aan met behulp van de houten klos en een hamer).

Controleer ook of de tegels precies op één lijn liggen, dat voorkomt dat je naden krijgt in de volgende rij(en). Op deze wijze leg je de hele eerste rij.

Vervolgens breng je MDF stripjes aan in de zijden van de tegels waar de volgende rij aan komt te liggen en leg je de tweede rij er aan vast. Zo werk je door tot je uitkomt bij een muur of deurkozijn. Meet voor de laatste tegel goed uit waar je iets moet af- of uitzagen. Hou hierbij rekening met de vrije ruimte van 5mm, je zaagsnede en met dingen die niet helemaal recht zijn.

Bij het leggen van de laatste OSB vloerdelen langs de wanden gebruik je meestal een slagijzer, maar een koevoet werkt in principe ook. Kijk wel uit dat je de randen van de tegels (of de muur)  niet beschadigt! Een kleine beschadiging is nog niet zo erg, je zet er immers nog plinten overheen, maar met verkeerd op de randen slaan of iets tussen de rand en de muur wrikken maak je gauw grotere beschadigingen.

7. De laatste loodjes...

Nu je OSB vloer ligt, moeten er nog wat details afgewerkt worden. Om te beginnen moet je natuurlijk de plinten nog aanbrengen. Of je hiervoor nu OSB plinten gebruikt of andere; het principe blijft hetzelfde.

Meet de muren goed op en zaag de gemeten lengtes in verstek. Ook hier zal je zien dat niet alle muren even recht zijn en dat je soms de gezaagde hoek iets aan moet passen om een mooie scherpe hoek te krijgen. Monteer de plinten vervolgens met behulp van montagekit of schroeven.

Vervolgens zijn er nog de randjes, bijvoorbeeld op plekken waar de vloer net boven een drempel uitkomt, of de scherpe hoeken van de plinten. Schuur deze randjes schuin af en wrijf ze even licht in met een klein beetje van de bijgeleverde vloerolie.

Als laatste kit je dan nog de naden af op plekken waar je geen plint langs kunt of wilt zetten en tussen de plint en de muur. De naden tussen de vloer en de plint laat je open.

Klaar!

Je bent een held(in), je OSB vloer is klaar! Een OSB vloer leggen is dus goed te doen. Omdat je vloer vers uit onze fabriek komt, is deze de eerste twee weken nog enigszins kwetsbaar voor vocht en vuil. Wees er dus gedurende de eerste weken even extra voorzichtig mee. Na twee weken is de olie volledig uitgehard en is je vloer optimaal beschermd. 

Veel gestelde vragen

OSB vloeren zijn gemaakt van houtsnippers. Die zijn afkomstig van selectief gekapte bomen uit goed beheerde bossen. Selectief kappen zorgt ervoor dat het bos zich beter kan ontwikkelen en in zo’n bos groeit dan ook altijd meer hout dan er gebruikt wordt.

De gekapte bomen worden 100% verwerkt, en er wordt resthout toegevoegd dat overblijft bij de productie van balken en planken. Er blijft dus niets onbenut.

Daarnaast betekent duurzaam natuurlijk ook dat iets lang meegaat. OSB vloeren staan wat dat betreft, net als andere houten vloeren, garant voor jarenlang plezier van een mooie, leefbare houten vloer. 

OSB vloeren hebben niet veel nodig. Houd de vloer gewoon schoon met stofzuigen en/of vegen. Wanneer de vloer echt vuil is kan je deze eenvoudig licht dweilen met onze voedende onderhoudszeep en de vloer is weer helemaal fris.

OSB vloeren zijn vochtbestendig, maar – net als andere houten vloeren – niet geschikt voor in natte ruimtes. Mors je wat, dan is er niets aan de hand, maar leg de vloer niet in je badkamer of op je terras, want dat gaat niet goed. In je keuken kan de vloer prima liggen. Normaal gesproken wordt de vloer daar niet kletsnat en wanneer je knoeit maak je dat weer droog, dat kan de vloer prima hebben.

Ja, wij kunnen de vloeren ook leggen, neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Op speciale bestelling is het mogelijk om andere formaten te maken dan we standaard leveren. Hou dan wel rekening met meerkosten, omdat we onze machines anders moeten instellen, afhankelijk van het gevraagde formaat meer zaagafval krijgen en het oliën van de vloerdelen meer tijd gaat kosten.

Maar dat gezegd hebbende is in principe alles mogelijk, tot een maximaal formaat van 120 x 240cm.

Op verzoek kunnen wij andere kleuren mengen. Houd danwel rekening met meerkosten. Neem contact op over de mogelijkheden.

Ja, OSB vloeren kunnen uitstekend toegepast worden op vloerverwarming.

Houd er wel rekening mee dat een houten vloer goed kan worden toegepast op een vloerverwarming op warm water, maar dat vloerverwarming op basis van elektrisch verwarmde matten geen wenselijke combinatie is.

Het korte antwoord is ‘nee’. Een OSB vloer is wel vochtbestendig, maar net als andere houten vloeren niet bestand tegen voortdurende vochtigheid.

Maar… heb je toevallig een badkamer met een ‘nat’ en een droog gedeelte, dan zijn er best mogelijkheden. Je moet dan wel zeker weten dat de vloer niet (blijvend) nat wordt en dat er een goede ventilatie is.

Wanneer je een tuinkamer hebt die als je ‘m niet gebruikt volledig kan worden afgesloten, zodat de vloer niet nat kan worden, kan dit best. Heb je echter een open tuinkamer, je weet wel, zo’n afdak achterin je tuin, dan kan het natuurlijk inregenen en dat vinden houten vloeren niet zo fijn.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat de site en de shop zo goed mogelijk werken.