Neem contact op

Voor vragen of speciale bestellingen kan je contact opnemen met OSBvloeren.nl:

OSB vloeren van dichtbij bekijken? Kom langs!

In onze showroom in Harderwijk kan je alle kleuren OSB vloeren die we leveren van dichtbij bekijken. Ook ligt er in de showroom een OSB vloer, zodat je goed kunt zien hoe dit er in werkelijkheid uitziet. Nieuwsgierig? Neem contact op voor een afspraak!

Veel gestelde vragen

OSB vloeren zijn gemaakt van hout. Over de vraag of het gebruik van hout duurzaam is bestaat veel discussie, maar wat ons betreft is het antwoord niet zo ingewikkeld: Als je hout gebruikt zonder ervoor te zorgen dat er weer hout teruggroeit, is het niet duurzaam. Zorg je daar wel voor, dan is hout waarschijnlijk het meest duurzame materiaal dat er bestaat.

Wij maken onze OSB vloeren van gecertificeerd OSB (FSC & PEFC gecertificeerd) dat gemaakt wordt van zogenaamd dunningshout. Dunningshout wil zeggen kleine boompjes uit goed beheerde bossen die selectief gekapt worden om meer ruimte te geven aan andere bomen en zo het bos beter te kunnen laten groeien. Ook wordt er restmateriaal toegevoegd uit de houtindustrie. Dat zijn stukken hout die overblijven na het zagen van balken en planken. OSB is dus een heel mooi materiaal waarin nagenoeg honderd procent van de gekapte bomen gebruikt wordt.

Daarnaast betekent duurzaam natuurlijk ook dat iets lang meegaat. OSB vloeren staan wat dat betreft, net als andere houten vloeren, garant voor jarenlang plezier van een mooie, leefbare houten vloer. Wel is het natuurlijk afhankelijk van het gebruik hoelang de vloer mooi blijft. Iemand die zuinig is op zijn vloer en altijd op sokken loopt zal dus zijn vloer langer onaangetast houden dan iemand die er meestal met schoenen op loopt. Zo zijn ook zaken als veel zand of ander vuil op de vloer, spelende kinderen, honden, veel vocht, of gewoon heel intensief gebruik allemaal factoren die meespelen. Maar deze dingen hebben vooral invloed op het uiterlijk; het hout op zichzelf gaat een leven lang mee, of zelfs nog langer…

Net als iedere andere houten vloer, hebben ook OSB vloeren nu en dan wat liefde nodig. Je zult na verloop van tijd zien dat de vloer wat gebruikssporen zal gaan vertonen, het eerst te zien op de drukke looproutes in de ruimte en op plekken waar veel met meubelen (stoelen) geschoven wordt. Wanneer dit precies gebeurt en hoe erg is natuurlijk helemaal afhankelijk van hoe je zelf met de vloer omgaat. Stofzuig je regelmatig en heb je goede vilten onder de meubelen die je regelmatig verschuift, dan blijft je vloer langer mooi.

Ook helpt het om de vloer nu en dan te dweilen met onze voedende onderhoudszeep. Daarnaast adviseren we om de vloer één à twee keer per jaar te behandelen met onderhoudsolie. Bij een houten vloer is het bovendien aan te raden om de luchtvochtigheid in je huis of kantoor altijd op het juiste peil te houden, rond de 65% is ideaal, je vloer droogt daardoor niet uit en blijft langer mooi.

Maar niets moet: Het is helemaal afhankelijk van wat je zelf wilt. Als je het niet erg vindt dat de vloer ‘leeft’ en eerder slijt, dan hoef je er nooit iets aan te doen (tenminste niet zolang jij vind dat ie er nog goed uitziet). Hou je er wel van dat je vloer er altijd als nieuw uit blijft zien, dan zul je wat vaker aan de bak moeten. 🙂

Onze OSB vloeren zijn van zichzelf al vochtbestendig en de olie waarmee wij de vloeren behandelen zorgt ervoor dat je vloer nog beter tegen vocht en vuil beschermd is, maar dat betekent niet dat OSB vloeren geschikt zijn voor in natte ruimtes. Mors je wat water, of ander vocht dan is er niets aan de hand, maar leg de vloer niet in je badkamer of op je terras, want dat gaat niet goed. In je keuken kan de vloer prima liggen. Normaal gesproken wordt de vloer daar niet voortdurend kletsnat en wanneer je iets morst maak je dat weer droog, dat kan de vloer prima hebben.

Net als bij andere houten vloeren dus. Hout vindt het niet fijn om altijd nat te zijn. het zwelt dan en/of er komen vlekken in. Let er bijvoorbeeld ook op dat wanneer je een plant in een pot op de grond zet, dat deze niet aan de onderkant lekt. Is dat namelijk wel het geval, dan zul je na verloop van tijd zien dat er op de plek waar de pot staat een kring op de vloer ontstaat. En dat wil je natuurlijk niet. 

In principe leveren wij alleen de vloer en bijbehorende materialen en onderhoudsmiddelen. Het leggen moet je zelf doen of door iemand laten doen. Op speciaal verzoek of voor grote projecten hebben wij echter wel mogelijkheden om de vloeren te leggen, neem daarvoor contact met ons op.

Op speciale bestelling is het mogelijk om andere formaten te maken dan we standaard leveren. Hou dan wel rekening met meerkosten, omdat we onze machines anders moeten instellen, afhankelijk van het gevraagde formaat meer zaagafval krijgen en het oliën van de vloerdelen meer tijd gaat kosten.

Maar dat gezegd hebbende is in principe alles mogelijk, tot een maximaal formaat van 120 x 240cm. Daarnaast behoren ook meerhoekige vloerdelen tot de mogelijkheden, of zelfs speciale figuren zoals logo’s of andere elementen.

Op speciaal verzoek kunnen wij andere kleuren mengen. Ook dit brengt meerkosten met zich mee omdat we dan kleurproeven moeten doen. Daarnaast kunnen we bestaande kleuren intensiveren. De vloerdelen krijgen in dat proces een extra behandeling, waardoor de kleur meer dekkend wordt. De structuur van het OSB is dan nog wel zichtbaar, maar de verschillende tinten in het hout worden meer bedekt. Neem contact op over de mogelijkheden.

Ja, OSB vloeren kunnen uitstekend toegepast worden op vloerverwarming. Omdat hout van nature een goede isolator is, zal het wat langer duren voordat je vloer opwarmt, maar daar staat tegenover dat deze de warmte ook langer vasthoudt. Omdat een houten vloer van zichzelf al niet erg koud is, heeft de vloer niet heel erg veel warmte nodig om aangenaam verwarmd te zijn.

Houdt er wel rekening mee dat een houten vloer goed kan worden toegepast op een vloerverwarming op warm water, maar dat vloerverwarming op basis van elektrisch verwarmde matten geen wenselijke combinatie is.

Het korte antwoord is ‘nee’. Een OSB vloer is wel vochtbestendig, maar net als andere houten vloeren niet bestand tegen grote hoeveelheden vocht.

Maar… heb je toevallig een badkamer met een ‘nat’ en een droog gedeelte, dan zijn er best mogelijkheden. Je moet dan wel zeker weten dat de vloer niet (blijvend) nat wordt, dat er een goede ventilatie is en dat wanneer de vloer wel nat wordt (door spetters, of natte voeten), deze meteen weer droog gemaakt wordt.

Wanneer je een tuinkamer hebt die als je ‘m niet gebruikt volledig kan worden afgesloten, zodat de vloer niet nat kan worden, kan dit best. Heb je echter een open tuinkamer, je weet wel, zo’n afdak achterin je tuin, dan kan het natuurlijk inregenen en dat vinden houten vloeren niet zo fijn.

Hou er bovendien rekening mee dat er in een tuinkamer meer zand en vuil op de vloer zal komen, waardoor je wellicht wat drukker bent met onderhoud.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat de site en de shop zo goed mogelijk werken.