Duurzaam en stoer:

Vloeren van OSB

Natuurlijk warme vloeren

Hout is een van nature warm materiaal omdat het een uitstekende isolator is. Ook OSB is dus van zichzelf al heel aangenaam aan de voeten. OSB vloeren houden warmte uitstekend vast en zorgen zo voor een fijn, hartverwarmend binnenklimaat. Overigens zijn OSB vloeren ook uitstekend toepasbaar op vloeren met vloerverwarming.

Onbezorgd ademhalen

Onze OSB platen zijn bovendien formaldehydevrij. Formaldehyde is een veel voorkomende vluchtige organische stof die vaak in lijmen, kitten, verven en andere bouwmaterialen zit en daaruit in de loop van de tijd vrijkomt. Bij inademing kunnen deze stoffen – vooral bij toepassing binnen – zorgen voor irritatie aan luchtwegen en slijmvliezen, allergische reacties en klachten als hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid. De lijm die gebruikt wordt bij het persen van onze platen bevat geen vluchtige organische stoffen (VOC’s). Ook de olie waarmee de vloer behandeld wordt is samengesteld uit natuurlijke oliën en wassen. Met onze OSB vloeren in huis kan je dus gerust ademhalen.

Een beetje liefde

Om vele jaren plezier te hebben van je mooie vloer, vraagt deze af en toe een beetje liefde. In het dagelijks gebruik hoef je weinig bijzonders te doen. Een OSB vloer is eigenlijk gewoon een houten vloer en behoeft dan ook weinig andere behandeling dan iedere andere houten vloer. Daarnaast is het benodigde onderhoud aan je vloer erg afhankelijk van hoe intensief je de vloer gebruikt en van je persoonlijke voorkeur.

Wanneer je iets morst neem je dat gewoon weg met keukenpapier of een licht vochtig doekje met alleen water. Het beste is om de vloer daarna ook meteen droog te maken. 

Behalve de vloer schoon te houden door te stofzuigen of te vegen, vindt een OSB vloer het fijn om af en toe gedweild te worden met onze speciale vloerzeep. In deze vloerzeep zit voedende olie, die de vloer een extra beschermlaagje geeft. Dweilen doe je met een licht vochtige dweil en na het dweilen maak je de vloer meteen droog. Hoe vaak je dit wilt doen is ook weer afhankelijk van het gebruik en je voorkeur. Eén keer per week of twee weken zou in de meeste gevallen voldoende moeten zijn.

Daarnaast is het verstandig om één à twee keer per jaar de vloer te behandelen met OSB onderhoudsolie. Zo blijft je vloer het langst mooi.

OSB bestaat voor 100% uit echt hout

Foto: Matthias Kabbel

OSB vloeren zijn vloeren gemaakt van houtvezelplaat. OSB staat voor Oriented Strand Board. Het wordt gemaakt van houtsnippers die in lagen uitgespreid worden, waarbij in iedere laag de vezels zo veel mogelijk in één richting gelegd worden. Deze lagen worden kruislings op elkaar gelegd, er wordt wat lijm aan het geheel toegevoegd en dan worden de platen onder hoge druk samengeperst tot een harde houten plaat, die nauwelijks werkt, zoals normaal gezaagd hout dat doet. Hierdoor is OSB zeer geschikt als constructiemateriaal voor wanden en vloeren, maar je ziet het tegenwoordig ook steeds meer gebruikt worden in meubels. En nu zijn er dus ook stijlvolle, stoere afwerkvloeren waar op geleefd mag worden!

OSB vloeren; duurzame vloeren

OSB wordt gemaakt van dunningshout uit goed beheerde bossen (FSC en PEFC gecertificeerd). Dat betekent dat er hout wordt gebruikt van bomen die gekapt worden om ervoor te zorgen dat het bos zich beter kan ontwikkelen. ‘Snoeien doet groeien,’ is een bekende uitspraak onder bosbeheerders, tuinders en hoveniers. Behalve dunningshout wordt er restmateriaal uit de houtindustrie gebruikt. Bij het verwerken van bomen voor de bouw- en meubelindustrie worden er planken en balken gezaagd uit hele bomen. Hierbij is er altijd zaagafval, zoals de buitenste rondere stukken waar niets meer uit gezaagd kan worden en die dus niet verkocht kunnen worden. Ook is er afval van slechte stukken uit bomen. Bijvoorbeeld bomen die beschadigd of gescheurd zijn. Deze delen worden versnipperd en kunnen dan verwerkt worden in OSB platen. OSB bestaat zodoende uit vele houtsoorten en bij de productie wordt er niets verspild. Een prachtig, natuurlijk en lekker duurzaam product dus!

Veel gestelde vragen

OSB vloeren zijn gemaakt van hout. Over de vraag of het gebruik van hout duurzaam is bestaat veel discussie, maar wat ons betreft is het antwoord niet zo ingewikkeld: Als je hout gebruikt zonder ervoor te zorgen dat er weer hout teruggroeit, is het niet duurzaam. Zorg je daar wel voor, dan is hout waarschijnlijk het meest duurzame materiaal dat er bestaat.

Wij maken onze OSB vloeren van gecertificeerd OSB (FSC & PEFC gecertificeerd) dat gemaakt wordt van zogenaamd dunningshout. Dunningshout wil zeggen kleine boompjes uit goed beheerde bossen die selectief gekapt worden om meer ruimte te geven aan andere bomen en zo het bos beter te kunnen laten groeien. Ook wordt er restmateriaal toegevoegd uit de houtindustrie. Dat zijn stukken hout die overblijven na het zagen van balken en planken. OSB is dus een heel mooi materiaal waarin nagenoeg honderd procent van de gekapte bomen gebruikt wordt.

Daarnaast betekent duurzaam natuurlijk ook dat iets lang meegaat. OSB vloeren staan wat dat betreft, net als andere houten vloeren, garant voor jarenlang plezier van een mooie, leefbare houten vloer. Wel is het natuurlijk afhankelijk van het gebruik hoelang de vloer mooi blijft. Iemand die zuinig is op zijn vloer en altijd op sokken loopt zal dus zijn vloer langer onaangetast houden dan iemand die er meestal met schoenen op loopt. Zo zijn ook zaken als veel zand of ander vuil op de vloer, spelende kinderen, honden, veel vocht, of gewoon heel intensief gebruik allemaal factoren die meespelen. Maar deze dingen hebben vooral invloed op het uiterlijk; het hout op zichzelf gaat een leven lang mee, of zelfs nog langer…

Net als iedere andere houten vloer, hebben ook OSB vloeren nu en dan wat liefde nodig. Je zult na verloop van tijd zien dat de vloer wat gebruikssporen zal gaan vertonen, het eerst te zien op de drukke looproutes in de ruimte en op plekken waar veel met meubelen (stoelen) geschoven wordt. Wanneer dit precies gebeurt en hoe erg is natuurlijk helemaal afhankelijk van hoe je zelf met de vloer omgaat. Stofzuig je regelmatig en heb je goede vilten onder de meubelen die je regelmatig verschuift, dan blijft je vloer langer mooi.

Ook helpt het om de vloer nu en dan te dweilen met onze voedende onderhoudszeep. Daarnaast adviseren we om de vloer één à twee keer per jaar te behandelen met onderhoudsolie. Bij een houten vloer is het bovendien aan te raden om de luchtvochtigheid in je huis of kantoor altijd op het juiste peil te houden, rond de 65% is ideaal, je vloer droogt daardoor niet uit en blijft langer mooi.

Maar niets moet: Het is helemaal afhankelijk van wat je zelf wilt. Als je het niet erg vindt dat de vloer ‘leeft’ en eerder slijt, dan hoef je er nooit iets aan te doen (tenminste niet zolang jij vind dat ie er nog goed uitziet). Hou je er wel van dat je vloer er altijd als nieuw uit blijft zien, dan zul je wat vaker aan de bak moeten. 🙂

Onze OSB vloeren zijn van zichzelf al vochtbestendig en de olie waarmee wij de vloeren behandelen zorgt ervoor dat je vloer nog beter tegen vocht en vuil beschermd is, maar dat betekent niet dat OSB vloeren geschikt zijn voor in natte ruimtes. Mors je wat water, of ander vocht dan is er niets aan de hand, maar leg de vloer niet in je badkamer of op je terras, want dat gaat niet goed. In je keuken kan de vloer prima liggen. Normaal gesproken wordt de vloer daar niet voortdurend kletsnat en wanneer je iets morst maak je dat weer droog, dat kan de vloer prima hebben.

Net als bij andere houten vloeren dus. Hout vindt het niet fijn om altijd nat te zijn. het zwelt dan en/of er komen vlekken in. Let er bijvoorbeeld ook op dat wanneer je een plant in een pot op de grond zet, dat deze niet aan de onderkant lekt. Is dat namelijk wel het geval, dan zul je na verloop van tijd zien dat er op de plek waar de pot staat een kring op de vloer ontstaat. En dat wil je natuurlijk niet. 

In principe leveren wij alleen de vloer en bijbehorende materialen en onderhoudsmiddelen. Het leggen moet je zelf doen of door iemand laten doen. Op speciaal verzoek of voor grote projecten hebben wij echter wel mogelijkheden om de vloeren te leggen, neem daarvoor contact met ons op.

Op speciale bestelling is het mogelijk om andere formaten te maken dan we standaard leveren. Hou dan wel rekening met meerkosten, omdat we onze machines anders moeten instellen, afhankelijk van het gevraagde formaat meer zaagafval krijgen en het oliën van de vloerdelen meer tijd gaat kosten.

Maar dat gezegd hebbende is in principe alles mogelijk, tot een maximaal formaat van 120 x 240cm. Daarnaast behoren ook meerhoekige vloerdelen tot de mogelijkheden, of zelfs speciale figuren zoals logo’s of andere elementen.

Op speciaal verzoek kunnen wij andere kleuren mengen. Ook dit brengt meerkosten met zich mee omdat we dan kleurproeven moeten doen. Daarnaast kunnen we bestaande kleuren intensiveren. De vloerdelen krijgen in dat proces een extra behandeling, waardoor de kleur meer dekkend wordt. De structuur van het OSB is dan nog wel zichtbaar, maar de verschillende tinten in het hout worden meer bedekt. Neem contact op over de mogelijkheden.

Ja, OSB vloeren kunnen uitstekend toegepast worden op vloerverwarming. Omdat hout van nature een goed isolator is, zal het wat langer duren voordat je vloer opwarmt, maar daar staat tegenover dat deze de warmte ook langer vasthoudt. Omdat een houten vloer van zichzelf al niet erg koud is, heeft de vloer niet heel erg veel warmte nodig om aangenaam verwarmd te zijn.

Houdt er wel rekening mee dat een houten vloer goed kan worden toegepast op een vloerverwarming op warm water, maar dat vloerverwarming op basis van elektrisch verwarmde matten geen wenselijke combinatie is.

Het korte antwoord is ‘nee’. Een OSB vloer is wel vochtbestendig, maar net als andere houten vloeren niet bestand tegen grote hoeveelheden vocht.

Maar… heb je toevallig een badkamer met een ‘nat’ en een droog gedeelte, dan zijn er best mogelijkheden. Je moet dan wel zeker weten dat de vloer niet (blijvend) nat wordt, dat er een goede ventilatie is en dat wanneer de vloer wel nat wordt (door spetters, of natte voeten), deze meteen weer droog gemaakt wordt.

Wanneer je een tuinkamer hebt die als je ‘m niet gebruikt volledig kan worden afgesloten, zodat de vloer niet nat kan worden, kan dit best. Heb je echter een open tuinkamer, je weet wel, zo’n afdak achterin je tuin, dan kan het natuurlijk inregenen en dat vinden houten vloeren niet zo fijn.

Hou er bovendien rekening mee dat er in een tuinkamer meer zand en vuil op de vloer zal komen, waardoor je wellicht wat drukker bent met onderhoud.

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat de site en de shop zo goed mogelijk werken.